Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Zaključek projekta SKK – Rudarji iz rovov v srca

3. 6. 2014

V letošnjem šolskem letu smo bile štiri zasavske šole vključene v projekt  Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti: Srednja tehniška in poklicna šole Trbovlje, Srednja šola Zagorje, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in OŠ NHR Hrastnik.  Program naše mreže smo poimenovali ”Rudarji iz rovov v srca”.

 

Prvič v zgodovini regije smo združili pretežni del srednješolske in znaten del osnovnošolske mladine v skupnem projektu in hkrati vključili tudi okolje.  Povezali smo vse tri zasavske občine: Trbovlje, Zagorje ob Savi in Hrastnik. Razlog za takšno odločitev leži v tem, da je izbrana tema –  RUDARSTVO –  tista skupna nit, ki povezuje vse tri občine že od samih začetkov rudarstva.

V sredo, 28. 5. 2014, se je v Trbovljah v okviru projekta odvijala zaključna prireditev. Trbovlje smo izbrali zato, ker je glavni koordinator STPŠ Trbovlje.

Zaključna prireditev je bila zanimiva in zelo dobro obiskana. Predstavile so se vse v projekt vključene šole s svojimi dejavnostmi. V avli DDT smo pripravili razstavo najzanimivejših izdelkov, ki so nastali v okviru projekta. V sami kinodvorani DDT se je odvijala zaključna prireditev, kjer je obiskovalce s svojo igro Perkmandeljc,  navdušila dramsko lutkovna skupina OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Dogajanje v dvorani so popestrili še pevski zbori, pevska zbora  OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik in Podružnice Dol pri Hrastniku, pevski zbor OŠ Ivana Cankarja, odlična solistka Anica Garić, učenka OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Obiskovalcem pa se je predstavila tudi skupina robotike iz OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Predstavili so točko, s katero so dosegli 3. mesto na državnem tekmovanju v roboplesu. Na odru se jim je s kitaro pridružila tudi Nika Špajzer. Kot voditelj pa se je odlično izkazal tudi Klemen Kačič, učenec OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Kot voditeljica se mu je pridružila Mateja Napret, dijakinja STPŠ Trbovlje. V kinodvorani pa je bil predstavljen tudi zmagovalni film v kategoriji izobraževalnih videoposnetkov ACM HORIZONT V, ki so ga posneli dijaki STPŠ Trbovlje pod okriljem mentorja Uroša Ocepka. Film je poklon rudarjem, umrlim v nesreči 11. marca 1961, in vsem našim dedom, ki so služili vsakdanji kruh v zasavskih rudnikih. Zavedamo se, da rudarjenje v Zasavju ne pomeni le zanimivih jedi, izvirnih besed in kletvic, temveč pomeni bitko življenja naših prednikov. Zato so to sporočilo dijaki želeli posredovati svojim vrstnikom in vsem ljudem odprtega srca.

V avli DDT pa so se lahko obiskovalci tudi preizkusili v igranju računalniških igric na temo rudarjenja, ki so jih ustvarili dijaki STPŠ Trbovlje.

Pestro dogajanje pa se je odvijalo tudi pred DDT. Obiskovalce so s svojimi kuharskim znanjem zopet navdušili, pod mentorstvom gospoda Branka Podmenika, kuharji OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, ki so skupaj s STPŠ Zagorje pripravili res okusne zasavske jedi. Da pa je bila hrana še okusnejša sta poskrbeli še Delavska godba Trbovlje z mažoretkami in Rudarska godba Hrastnik.

Dijaki SŠ Zagorje, ki obiskujejo program zdravstvenik, pa so prikazali odlično reševanje v primeru rudarske nesreče. Na pomoč so jim priskočili gasilci, reševalci, policija, kinološko društvo in civilna zaščita.

 Pa tudi za najmlajše je bilo poskrbljeno, saj je OŠ Ivana Cankarja iz Trbovelj pripravila v MCT zabavno pravljično urico za naše najmlajše. Kasneje pa so se lahko še preizkusili v ustvarjalnih delavnicah z gospo Severino Trošt – Šprogar.

Z zaključno prireditvijo je bil prikazan le del opravljenega dela skozi celo šolsko leto. Še enkrat pa smo dokazali, da je v slogi moč.

 Vanda Macerl, Sabina Potrbin, Tina Šantej in simona Izgoršek smo ponosne, da smo v tem šolskem letu lahko sodelovale. Delo je bilo včasih naporno, a hkrati tudi zabavno. Upamo, da smo del naše kulturne dediščine približali naši mladini in jih seznanili s preteklostjo Zasavja.

Še enkrat hvala vsem sodelujočim.

SREČNO.

Simona Izgoršek

Dostopnost