Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Vaje za dobro počutje

27. 1. 2021

Pred vami je 12 kratkih vaj za energijo in dobro počutje, ki jih lahko brez problema naredite v udobju lastnega doma in kadarkoli. Vaje so povzete iz knjige Glavo gor! Mali učbenik preživetja, ki jo je napisala Claudia Croos-Müller.

12 VAJ ZA ENERGIJO IN DOBRO POČUTJE

Vir: Croos-Müller, 2016.

Vaja 1: Glavo gor – ta preprosta vaja od nas zahteva samo, da dvignemo glavo čim višje. Potrebno je samo dovoliti mišicam, da iztegnejo naš vrat in pri tem dvignemo brado.

Vaja 2: Prsi ven – rame potisnemo nazaj, pluča razširimo ter potisnemo prsi nekoliko ven in naprej. To vajo poskusimo še narediti skupaj s prvo vajo.

Vaja 3: Dihanje po »slamici« – pri tej vaji najprej našobimo ustnice, kot da bi želeli spiti sok skozi slamico in nato globoko vdihnemo zrak, počasi in z užitkom. Izdih nato poteka samoumevno in počasi. Vajo ponovimo 10x. Pri tej vaji si predstavljajmo, da skozi to slamico vdihnemo mir, sproščenost, moč, veselje.

Vaja 4: Zamahovanje z rokami – podobno kot pri hoji zamahujemo z rokami. Najprej delamo manjše zamahe, ki jih nato stopnjujemo, podobno kot pri guganju.

Vaja 5: Iztegovanje in raztezanje – celotno telo pretegneš in raztegneš. Pomembno je, da daš čim bolj od sebe roke, noge, da se hrbet zravna.

Vaja 6: Zehanje – čim večkrat zazehaš dokler ne zazehaš »iz vsega srca« pri zehanju se sprosti obrazni del in mišice popustijo. Zehaš tako dolgo, dokler se ti ne zasolzijo oči.

Vaja 7: Stoja v razkoraku – noge razkoračimo v širini ramen in roki postavimo na bok. Pri tej vaji si predstavljamo, da smo drevo, ki je globoko zakoreninjeno in stoji trdno.

Vaja 8: Topotanje z nogami – topotamo z nogami v ritmu leva-desna-leva-desna… Predstavljamo si, da teptamo tla pod nogami. Topotamo čim močneje, da začutimo energijo in prijetno utrujenost v nogah. Pri tem pa se lahko še na veliko nasmejimo.

Vaja 9: Pozibavanje v bokih – ponovno postavimo noge nekoliko širše in nato rahlo prenašamo težo iz leve na desno nogo ter nazaj tako, da zanihamo kot zvon. Nato se začnemo počasi sprehajati s tem pozibavanjem v bokih.

Vaja 10: Brundanje – za to vajo ni potrebno petje, brundat zna vsak. Vsak si lahko zabrunda po svoje; svojo najljubšo pesem, ali pa »neimenovano« melodijo. Med tem, ko brundamo lahko zapremo oči in začutimo vibriranje celotnega telesa, ki ga prinaša brundanje.

Vaja 11: Smehljanje in smeh – najprej vajo začnemo s prijetnim smehljanjem, potisnemo ustne kotičke navzgor. Nato se začnemo smejati na ves glas (ha-ha-ha-ha, hi-hi-hi-hi), odpremo usta na široko in se poskušamo smejati iz srca.

Vaja 12: Sedenje na široko – usedemo se na stol, sproščeno razširimo nogi vsako v svojo smer. Stopala morajo biti na tleh. Roke lahko damo za glavo in se sprostimo.

LITERATURA

Croos-Müller, C. (2016). Glavo gor!: mali učbenik preživetja: takojšnja pomoč ob stresu, slabi volji in drugih stiskah. Celje: Celjska Mohorjeva družba.

Dostopnost