STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Vaje za dobro počutje

27. 1. 2021

Pred vami je 12 kratkih vaj za energijo in dobro počutje, ki jih lahko brez problema naredite v udobju lastnega doma in kadarkoli. Vaje so povzete iz knjige Glavo gor! Mali učbenik preživetja, ki jo je napisala Claudia Croos-Müller.

12 VAJ ZA ENERGIJO IN DOBRO POČUTJE

Vir: Croos-Müller, 2016.

Vaja 1: Glavo gor – ta preprosta vaja od nas zahteva samo, da dvignemo glavo čim višje. Potrebno je samo dovoliti mišicam, da iztegnejo naš vrat in pri tem dvignemo brado.

Vaja 2: Prsi ven – rame potisnemo nazaj, pluča razširimo ter potisnemo prsi nekoliko ven in naprej. To vajo poskusimo še narediti skupaj s prvo vajo.

Vaja 3: Dihanje po »slamici« – pri tej vaji najprej našobimo ustnice, kot da bi želeli spiti sok skozi slamico in nato globoko vdihnemo zrak, počasi in z užitkom. Izdih nato poteka samoumevno in počasi. Vajo ponovimo 10x. Pri tej vaji si predstavljajmo, da skozi to slamico vdihnemo mir, sproščenost, moč, veselje.

Vaja 4: Zamahovanje z rokami – podobno kot pri hoji zamahujemo z rokami. Najprej delamo manjše zamahe, ki jih nato stopnjujemo, podobno kot pri guganju.

Vaja 5: Iztegovanje in raztezanje – celotno telo pretegneš in raztegneš. Pomembno je, da daš čim bolj od sebe roke, noge, da se hrbet zravna.

Vaja 6: Zehanje – čim večkrat zazehaš dokler ne zazehaš »iz vsega srca« pri zehanju se sprosti obrazni del in mišice popustijo. Zehaš tako dolgo, dokler se ti ne zasolzijo oči.

Vaja 7: Stoja v razkoraku – noge razkoračimo v širini ramen in roki postavimo na bok. Pri tej vaji si predstavljamo, da smo drevo, ki je globoko zakoreninjeno in stoji trdno.

Vaja 8: Topotanje z nogami – topotamo z nogami v ritmu leva-desna-leva-desna… Predstavljamo si, da teptamo tla pod nogami. Topotamo čim močneje, da začutimo energijo in prijetno utrujenost v nogah. Pri tem pa se lahko še na veliko nasmejimo.

Vaja 9: Pozibavanje v bokih – ponovno postavimo noge nekoliko širše in nato rahlo prenašamo težo iz leve na desno nogo ter nazaj tako, da zanihamo kot zvon. Nato se začnemo počasi sprehajati s tem pozibavanjem v bokih.

Vaja 10: Brundanje – za to vajo ni potrebno petje, brundat zna vsak. Vsak si lahko zabrunda po svoje; svojo najljubšo pesem, ali pa »neimenovano« melodijo. Med tem, ko brundamo lahko zapremo oči in začutimo vibriranje celotnega telesa, ki ga prinaša brundanje.

Vaja 11: Smehljanje in smeh – najprej vajo začnemo s prijetnim smehljanjem, potisnemo ustne kotičke navzgor. Nato se začnemo smejati na ves glas (ha-ha-ha-ha, hi-hi-hi-hi), odpremo usta na široko in se poskušamo smejati iz srca.

Vaja 12: Sedenje na široko – usedemo se na stol, sproščeno razširimo nogi vsako v svojo smer. Stopala morajo biti na tleh. Roke lahko damo za glavo in se sprostimo.

LITERATURA

Croos-Müller, C. (2016). Glavo gor!: mali učbenik preživetja: takojšnja pomoč ob stresu, slabi volji in drugih stiskah. Celje: Celjska Mohorjeva družba.

Dostopnost