Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Uvrstitev futsal ekipe U19 na evropsko prvenstvo

27. 3. 2023

Uvrstitev futsal ekipe U19 na evropsko prventstvo

Lovro Skrinjar (4.B) in Lovro Trdin (2.A) se vračata iz Moldavije z velikim uspehom. Reprezentanca futcal ekipe U19 se je namreč uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo septembra 2023 v Poreču.
Čestitke celi ekipi in seveda obema našima dijakoma!

Futsal reprezentanca do 19 let je z odliko sklenila kvalifikacije za EP 2023. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so na zadnji tekmi kvalifikacij s 5:0 premagali Kazahstan in prišli do sedmih točk. To pa je bilo tudi dovolj za 1. mesto v kvalifikacijski skupini in sploh prvo uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo. Prvenstvo bo septembra v Poreču.

Po članih in U21

To je sicer tretja futsal reprezentančna selekcija, ki bo igrala na EP: leta 2003 je svoj krstni nastop doživela članska reprezentanca, leta 2008 je na neuradnem EP igrala reprezentanca do 21 let, sedaj pa nastop na prvenstvu stare celine čaka še mladince U19.

V drugem polčasu do visoke zmage

Slovenija je dobro odigrala še zadnjo tekmo turnirja. Golman Nik Ambrožič je bil še drugič nepremagan – tudi po svoji zaslugi, saj se je nekajkrat izredno izkazal. Tako v prvem kot drugem delu. Ob koncu tekme so Kazahstanci zaigrali z golmanom igralcem v polju, v dveh situacijah pa je Ambrožič izvrstno reagiral.

Slovenija je povedla v 7. minuti. Po prekinitvi, kot je izvajal Žiga Frank, je kapetan Alen Ruis mojstrsko zadel z udarcem iz prve, predtem pa še dobro izkoristil kar dve blokadi svojih soigralcev. To je bil tudi rezultat polčasa, Slovenija pa je imela še nekaj prilik.

Naši fantje so odlično začeli tudi 2. del. V 22. minuti je Ruis povišal na 2:0, v 29. je za 3:0 zadel Lovro Skrinjar. Tudi ob takem vodstvu naša ekipa ni popuščala. V 34. minuti sta zabila tako Ruis, kot Skrinjar.

V 37. minuti so Kazahstanci ostali brez Meiirizhana Keshubayeva, ki je dobil rdeč karton. Pred igro z igralcem več v polju je selektor Horvat segel po minuti odmora, a se do konca tekme rezultat ni več menjal.

Tekme Slovenije na kvalifikacijah v Moldaviji:

22.3.
Slovenija – Moldavija 11:0
 (4:0)
1:0 Čop (1.), 2:0 Ruis (1.), 3:0 Skrinjar (9.), 4:0 Grm (16.), 5:0 Čop (21.), 6:0 Ruis (25.), 7:0 Žlindra (26.), 8:0 Grm (27.), 9:0 Gregorič (35.), 10:0 Kos (37.), 11:0 Gregorič (38.)

23.3.
Slovenija – Poljska 1:1
 (0:1)
0:1 Dmochiewicz (5.), 1:1 Ruis (39.)

25.3.
Kazahstan – Slovenija 0:5
(0:1)
0:1 Ruis (7.), 0:2 Ruis (22.), 0:3 Skrinjar (28.), 0:4 Ruis (34.), 0:5 Skrinjar (34.)

Slovenija FU19:
Luka Grm (FK Dobrepolje), Kristjan Čeh (KMN Miklavž), Nik Ambrožič (ŠD Extrem), Luka Čop (ŠD Extrem), Anže Žlindra (ŠD Extrem), Andraž Gregorič (ŠD Extrem), Lovro Skrinjar (FK Siliko), Gaj Križaj (FK Siliko), Žiga Frank (FK Siliko), Alen Ruis (KMN Meteorplast ŠIC bar), Luka Lovrec (KMN Meteorplast), Vid Kos (ŠD Mlinše), Lovro Trdin (ŠD Mlinše).

Sistem kvalifikacij

Glavni del kvalifikacij igra 28 reprezentanc (3 iz predkroga in 25, ki so že v glavnem delu), ki so razdeljene v sedem skupin po štiri. Prvaki posameznih skupin si zagotovijo nastop na EP, ki bo letos septembra na Hrvaškem.

Ponosen na fante

„Na tem mestu iskrene čestitke fantom. Eno leto smo preživeli skupaj in se učili. Čestitam jim za ta uspeh. Ni lahko biti igralec v ekipi, kjer sem trener. Visoke zahteve imam, tudi agresiven sem. Povem pa tudi zadeve, ki jih neradi slišijo. Danes so dosegli rezultat, oni so odgovorni zanj, jaz sem tu le, da jim pomagam. Če ne bi imel takih igralcev, nas ne bi bilo med osmimi najboljšimi reprezentancami v Evropi! Trener ne more narediti rezultata: ponavljam – igralci so zaslužni in jim še enkrat čestitam. Ne pozabimo, da smo na tem kvalifikacijskem turnirju dobili le en sam gol. Tudi to je dokaz, kako kakovostna ekipa smo. Preboj na evropsko prvenstvo je za slovenski futsal zelo pomemben. Dokazujemo, da držimo korak z najboljšimi v Evropi, tako s člani kot mlajšimi selekcijami. Lahko rečem, da sem danes zelo ponosen. Bi pa na tem mestu povabil vse na evropsko prvenstvo, ki bo septembra letos v Poreču. Prav v Poreču pa smo so reprezentanco lani tudi začeli skupno pot. Od Poreča do Poreča torej. Verjamem, da bodo naši navijači naredili pravo slovensko veselico, da bo tako, kot bi igrali v Sloveniji,“ je turnir ocenil selektor Tomislav Horvat.

Vrhunec dosedanje kariere

„Današnja tekma je bila zelo težka, morali smo zmagati. Proti Poljski nismo realizirali smo prilik, danes smo jih in zabili smo pet golov. Tekmo Moldavije in Poljske smo spremljali na tribuni in bili nervozni tja do 32. minute, potem pa je bilo jasno, da nas Poljaki ne morejo prehiteti. Z uvrstitvijo na EP smo dosegli nekaj velikega. Smo sploh prvi v tej starostni kategoriji, ki nam je uspelo. Na nekaj način je to tudi vrhunec dosedanje kariere,“ je bil uspeha vesel kapetan Alen Ruis.

„Na turnirju smo se imeli resnično super, dobro smo se razumeli in dobro funkcionirali. Na zadnji tekmi smo uživali in skušali zmagati, to nam je uspelo. Proti Poljakom smo imeli precej težav z njihovo aktivnostjo v obrambi in pritiskom na žogo. Kljub temu da nismo igrali atraktivno za gledalce, bi morali večkrat zabiti,“ se je na turnir ozrl Luka Čop.

Dostopnost