Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Tehnika Pomodoro za premagovanje želje po odlašanju

18. 12. 2020

  • O odlašanju

Vsak od nas ima kdaj težave z odlašanjem. Namreč, ko imamo pred sabo nalogo, ki je raje ne bi opravili, aktiviramo področja naših možganov, ki so povezana z bolečino. Naši možgani, kar je povsem logično, iščejo načine, da bi ustavili negativno stimulacijo in usmerijo našo pozornost na nekaj drugega.

Na veselje vseh nas so raziskovalci odkrili, da se neugodje razblini zelo malo časa po tem, ko začnete delati tisto, kar vam ni všeč. Zmožnost koncentracije in prav tako učenja pri človeku drastično pade po 25 minutah. Najbolj učinkovit način učenja je razdelitev snovi na manjše fragmente, ki trajajo približno toliko časa.

  • Tehnika Pomodoro

Skoraj zagotovo imate aplikacijo za časovnik na vašem telefonu. Eno ali drugo vam omogoča, da začnete z učenjem na opisani način že danes.

  • Kako uporabljati tehniko Pomodoro?

1. IZBERITE NALOGO, KI JO ŽELITE NAREDITI

Lahko je obsežna, lahko majhna, lahko nekaj, s čimer odlašate že celo večnost … Pomembno je, da gre za zadevo, ki zahteva vašo popolno pozornost.

2. NASTAVITE ČASOVNIK NA 25 MINUT

Sedaj sami sebi obljubite: To 25-minutno nalogo bom naredil/a in se ne bom pustil/a motiti.

Uspelo vam bo! Konec koncev gre za le 25 minut!!!

3. VZTRAJAJTE PRI DELU, DOKLER ČASOVNIK NE ZAZVONI

Za 25 minut se (dobesedno) potopite v nalogo. Če se nenadoma spomnite, da morate storiti nekaj drugega, si opravilo zapišite na papir, in nadaljujte z nalogo.

4. KO ČASOVNIK ZAZVONI, SI OZNAČITE, KJE STE KONČALI

Čestitke! Nalogo ste delali 25 minut, brez motenj, intenzivno, z vso pozornostjo!

5. VZEMITE SI KRATEK ODMOR

Zadihajte globoko, meditirajte, spijte kozarec vode, pojdite na kratek sprehod ali naredite nekaj drugega, kar vas sprošča (nekaj, kar nima veze s snovjo, ki se jo učite). Možgani vam bodo hvaležni.

6. VSAKE 4 SKLOPE, SI PRIVOŠČITE DALJŠI ODMOR

Ko ste se učili 4 sklope po 25 minut, si privoščite daljši odmor. Najmanj 20 minut. V tem času bodo vaši možgani vsrkali nove informacije in se spočili. Do novega cikla štirih sklopov, seveda.

Povzeto po spletni strani Brihta.

Dostopnost