Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Srebrno priznanje za inovacijo AR Laibach

24. 9. 2021

V petek, 24. 9. 2021, je potekala slovesna podelitev priznanj Inovacij Zasavja 2021. Naša šola je skupaj z laboratorijem DDTLab in skupino Laibach tudi tokrat sodelovala in prejela srebrno priznanje.

Obogatena resničnost nadgrajuje klasično uporabo pametnih naprav, in sicer z namenom dodajanja resničnosti/realnosti nov sloj virtualnosti. V letu 2020 je skupina Laibach praznovala 40-letnico delovanja. Kot eden izmed sodobnih artefaktov glasbene skupine, ki bi pospremilo praznovanje obletnice, je tudi inovacija AR Laibach, ki temelji na prikazovanju dodatne obogatene vsebine na izboru obstoječih kultnih plakatov skupine. Rešitev je predstavljala tudi alternativno obliko podajanja novih vsebin, saj je nastala tudi kot odgovor na situacijo Covid 19. Uporabnik potrebuje le slike plakatov in brezplačno aplikacijo. Vzporedno z obletnico delovanja skupine Laibach je nastala tudi razstava Laibach 4 dekade, ki jo je pripravil Zasavski muzej Trbovlje. Muzej je aplikacijo vzel kot sestavni del razstave. Inovacija AR Laibach sodi med prebojne inovacije, saj temelji že na obstoječi tehnologiji AR, hkrati pa njena uporaba na področju umetnosti in kulture dala dodano vrednost obstoječim eksponatom. Tako je skupina Laibach z novim medijem naredila pomemben premik k uporabi sodobnih pristopov uporabe informacijske tehnologije.

Inovacija je primer sodelovanja naše šole, glasbene skupine Laibach in Laboratorija DDTLab RUK. Pri inovaciji so sodelovali: Matic Bernot (dijak 4. letnika programa tehnik računalništva), Ivan Novak (Laibach), dr. Maša Jazbec (DDTLab RUK) in naš učitelj doc. dr. Uroš Ocepek.

Dostopnost