Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Slikanje z mislimi

7. 1. 2020

Z veseljem predstavljamo prve sadove sodelovanja Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje in Laboratorija raziskovalne umetnosti in kulture (RUK). Raziskovalna ekipa, ki jo sestavljajo Jon Tavčar, dijak 2. letnika programa Tehnik računalništva in zmagovalec The Brain-Computer Interface Designers Hackathona, dr. Uroš Ocepek, učitelj naše šole, in dr. Maša Jazbec, vodja Laboratorija RUK, je razvila prototip inštalacije, s katero lahko uporabniki preko BCI-naprave slikajo na digitalno platno.

Raziskovalna ekipa: dr. Uroš Ocepek, Jon Tavčar, dr. Maša Jazbec

V ponedeljek, 6. 1. 2020, je raziskovalna ekipa uspešno dokončala prototip BCI-inštalacije, ki je prva tovrstna v Sloveniji. Inštalacija omogoča uporabniku preko BCI-naprave slikati na digitalno platno. Uporabnik izbira med ponujenimi potezami in barvami, vse ostalo pa naredi računalniška platforma. Čast prvega testiranja končne različice prototipa je pripadala Jonu Tavčarju. Spodaj si lahko ogledate rezultat – prva slika, ustvarjena s pomočjo naše BCI-inštalacije.

Idejna zasnova digitalnega slikanja na platno je nastala z mislijo, kako širši publiki, predvsem pa mladim, predstaviti umetniška dela lokalnih umetnikov. Tako smo za osnovni koncept slikanja izbrali eno izmed slikarskih tehnik, ki jo je uporabljal pokojni trboveljski akademski slikar Janez Knez. Za referenci pri izboru potez in barv pa smo izbrali njegovi deli Jutro na Izlakah in Novomeški paysage. Namen inštalacije ni samo uporabiti sodobno tehnologijo na področju umetnosti/kulture, ampak tudi pomagati vsem tistim, ki ne morejo slikati zaradi raznovrstnih omejitev.

Prvi uporabniki bodo lahko inštalacijo poskusili že na informativnih dneh v februarju. Zagotovo pa bomo o inštalaciji še poročali.

Dostopnost