Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Robotski tabor

27. 9. 2022

Med poletnimi počitnicami sva se udeležila robotskega tabora na Hrvaškem, v Ivanić Gradu. Tam sva bila en teden in to je bila še ena od mnogih prijetnih izkušenj, ki sva jih doživela v sklopu šolanja. Kljub jezikovnim razlikam smo se z ostalimi udeleženci že kar prvi dan povezali in postali prava ekipa. 

Takole je potekal dan na taboru: ob 8. uri smo zajtrkovali, se nato razdelili v skupine ter programirali po 3 ure z vmesnimi odmori. Sledilo je kosilo ter prosti čas, ki smo porabili za športne aktivnosti ali pa sprehod okoli Ivanić Grada. Popoldne smo nato spet programirali v skupinah. Med programiranjem in večerjo smo imeli še nekaj prostega časa, takrat smo igrali porabili odbojko. Ob 7. uri je sledila večerja ter nato večerni program. Organizatorji tabora so poskrbeli tudi za večerne družabne aktivnosti.

Drugi večer so nam pripravili kviz, tema je bila računalništvo/robotika in zgodovina računalništva/robotike na Hrvaškem. Sicer tega nismo najbolj poznali, smo se pa vseeno zabavali in bolje povezali.   

Tretji dan smo bili razdeljeni v tri skupine ter kuhali golaž; seveda je skupina z dvema Slovencema zmagala (kot se spodobi, z igranjem goveje muske)

Četrti dan pa smo imeli filmski večer.

Na taboru pa se nismo samo zabavali, ampak tudi programirali. Prvo polovico tedna sva bila del polovice udeležencev, ki so bili prvič na taboru. Za najin projekt sva se odločila ustvariti brezžični bluetooth kontroler z uporabo VIDI-X(a), ki so nam ga razdelili na taboru. Za programiranje smo uporabljali program Arduino z ustrezno knjižnico ter jezikom C++, da pa sva najin projekt označila, sva na vgrajen zaslon narisala naš šolski logo.

V drugi polovici tedna sva se po najinem končanem VIDI-X projektu priključila ostali polovici udeležencev, ki so delali z REV Robotics roboti. Le-ti omogočajo uporabniku, da sam zgradi robota, v našem primeru je bila to robotska roka z daljinskim upravljanjem. REV Robotics uporablja programiranje z uporabo blokovnih rcc elementov ali pa standardno programiranje v jeziku Java.

Aljaž Kukovec in Domen Knez 4. c

Dostopnost