Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Predstava ob kulturnem prazniku 2016/2017

4. 2. 2017

Osmi februar je naš slovenski kulturni praznik ali tako imenovan Prešernov dan. Je dela prost dan, je pa tudi spomin na našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Na ta dan, 8.2. poteka osrednja državna proslava na kateri podelijo tudi Prešernove nagrade ter nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Tudi naša šola je ponosna na Prešerna in njegove dosežke, zato so naši dijaki skupaj s profesorji pripravili program, ki nas je malo opomnil, kako bogato umetnostno zgodovino imamo. Predstava se je pričela z opisom Primoža Trubarja, ki je bil prav tako zelo pomemben za prebivalce naše države. Slišali smo lahko več pesmi različnih pesnikov, ki so jih recitirali naši dijaki in bili izjemno dobri v recitaciji. Izvedeli smo tudi nekaj o Urošu Zupanu ter seveda Francetu Prešernu. Skozi celotno predstavo nas je s strani dijaka drugega letnika spremljala kitara, ki je bila dobra ideja za popestritev. Med mnogimi smo slišali tudi pesem O, Vrba, Gazela 2, iz sodobnejšega časa pa Plestenjakovo pesem Soba 102. Dijak iz tretjega letnika pa je mojstrsko na harmoniko odigral melodijo pesmi Lojzeta Slaka Čebelar. Dijaki so se potrudili, da bi predstavitev čim bolje pripeljali do konca, kar se je zelo nazorno videlo pri izgovorjavi besed in poudarjanju besed med samim branjem. Profesorji in dijaki so še enkrat dokazali, da so sposobni marsičesa, poleg tega pa so nam povedali še nekaj več o prihajajočem prazniku.

 

Za vse nas je dobro, da se na takšne dneve spomnimo na ljudi, ki so s svojim znanjem močno spremenili naše življenje s takšnega ali drugačnega vidika.

Jon Bostič Sluga, 2.b

 

 

 

 

 

 

Dostopnost