Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Poučni zgodbi

17. 12. 2020

DVE POSODI

Na Kitajskem je imel nosač vode dve veliki keramični posodi za vodo, ki sta viseli na palici, ki jo je nosil na ramenih.

Ena posoda je bila poškodovana, medtem ko je bila druga popolna. Iz prve posode je curljala voda celo pot domov. Popolna posoda je bila ponosna na svoje delo, saj je v njej nosač prinesel domov veliko večjo količino vode kot v poškodovani medtem, ko je bilo poškodovano posodo sram. Nekega dne je poškodovana posoda ogovorila svojega nosača: “Sram me je, ker ti ne morem služiti tako, kot bisi želela.” Na to je nosač odgovoril: “Si opazila, da rožice cvetijo le na tvoji strani in ne na strani posode, ki je popolna? To je zato tako, ker sem vedel za tvojo pomanjkljivost in sem posejal rožice na tvoji strani poti. Vsak dan si jih ti zalivala. Že dve leti nabiram in občudujem te čudovite cvetlice, ki mi prinašajo veselje. Če ne bi bila taka, kot si, me te cvetlice ne bi razveseljevale dan za dnem.                                                                               

Nauk zgodbe: Vsak od nas ima svojo posebno pomanjkljivost. Vsak od nas je na nek način poškodovana posoda, toda prav te napake naredijo naša življenja zanimiva in vredna. Sprejmimo se take, kot smo, in z veseljem ugotavljajmo pozitivne lastnosti soljudi, prijateljev in sodelavcev. Ugotovili boste, da ima čisto vsak nekaj dobrega v sebi.

PAR Z OTROKOM IN OSLOM                                                    

Nekoč je živel par z 12 let starim fantom in oslom. Odločili so se, da bodo potovali, delali in spoznali svet. Tako so odpotovali vsi trije z oslom vret. Prišli so v prvo vas in ljudje so komentirali: »Poglejte tistega fanta, sploh ni lepo vzgojen, on sedi lepo na oslu, njegovi ubogi starši, že ostareli, ki ga porivajo. «Žena reče možu: “Ne bomo dovolili, da ljudje grdo govorijo o najinem otroku.” Mož je posadil otroka na tla in se sam povzpel na osla. Ko so prispeli v drugo vas so ljudje mrmrali: “Poglejte, sram naj bo tipa, pusti, da otrok in uboga žena porivata osla, med tem ko je on komot v sedlu”. Odločili so se, da se bo žena povzpela na osla, med tem ko bosta oče in sin držala uzdo za vlečenje osla. Prišli so v tretjo vas in ljudje so komentirali: “Ubogi človek! Delal je cel dan, sedaj pa pusti, da je žena zlezla na osla. In ubogi sin, kdo ve kaj ga še čaka s tako mamo! ”Zmenili in odločili so se, da se bodo vsi trije povzpeli na osla za novo nadaljevanje svoje poti. Prispeli so v naslednjo vas in poslušali kaj pravijo vaščani: “Pošasti so, bolj pošasti kot osel, ki jih nosi. Mu bodo hrbet zlomili! ”Na koncu se obupani odločijo, da bodo vsi trije stopili z osla in hodili ob oslu, ampak ko so šli skozi naslednjo vas, niso mogli verjeti govoricam ljudi, ki so se jim smejali: “Poglejte tiste tri idiote: hodijo, tudi če imajo osla, ki bi jih lahko nosil! ”                                                                

Nauk zgodbe: Zmeraj te bodo kritizirali, govorili slabo, grdo o tebi in bo težko spoznati koga, ki mu boš všeč takšen kot si. Torej, živi kot verjameš, delaj kar ti pravi srce, tisto kar želiš, ampak življenje je kot igra v gledališču, ki nima začetnih vaj. Tako torej: poj, smej se, pleši, ljubi in globoko uživaj vsak trenutek tvojega življenja, preden pade zastor in se predstava konča brez aplavzov.

https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1891032/mod_resource/content/1/Pou%C4%8Dne%20zgodbe.pdf

Dostopnost