Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Naši dijaki za projekt Evropske vesoljske agencije prejeli Flight Status

29. 3. 2024

Projekt ESERO - MISSION ZERO in MISSION SPACE LAB Mentor Žiga Podplatnik in dijaki

Dijaki so letos v sklopu ESERO (European Space Education Resource Office) sodelovali na dveh različnih projektih in sicer Mission Zero in Mission Space Lab.

Z veseljem sporočamo, da smo za projekt Mission Space Lab za tri skupine dijakov že prejeli Flight Status. S prejemom statusa za oddan program smo dobili potrdilo, da se bo le ta izvajal na mednarodni vesoljski postaji. Program se bo izvajal v aprilu in maju. Dijaki bodo za uspešno izvedeno nalogo prejeli certifikate.

Skupine, ki so že prejele “Flight Status“:

  • Lovro Slapničar, Anže Kmetič Pragar, Žan Rajh
  • Matic Fele, Mark Strgaršek, Jaka Grošelj, Erik Grošelj
  • Samo Čibej, Mai Rezar

Pri projektu Mission Space Lab so dijaki s pomočjo zajemanja slik in senzorjev morali napisati program v programskem jeziku Python, ki izračuna hitrost potovanja mednarodne vesoljske postaje ISS.

V okviru osnovnega projekta Mission Zero so dijaki morali napisati program za odčitavanje barv in svetlosti na računalniku Astro Pi na krovu mednarodne vesoljske postaje in ga uporabiti za nastavitev barve ozadja v prilagojeni sliki, ki jo bodo astronavti videli, ko opravljajo vsakodnevno nalogo. Za to nalogo dijaki še čakajo, da jo označijo z statusom “Flight Status”.

Mentor: Žiga Podplatnik

Dostopnost