Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Ekskurzija na Dunaj in v Bratislavo

10. 6. 2016

Dijaki naše šole smo si v petek in soboto ogledali dve evropski prestolnici, Dunaj in Bratislavo.

Na starem Dunaju je vse v znamenju Habsburžanov. Ogledali smo si palačo Hofburg in njeno okolico – tudi predstavo španske jahalne šole z lipicanci – ter stari del mesta. Po naših izkušnjah še danes velja rek: Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj.

Dunaj_Bratislava

Sledil je ogled studiev avstrijske medijske hiše ORF. Za trenutek smo se vsi spremenili v TV-zvezdnike, saj so vsakega od nas postavili pred TV-kamero in z nekaj triki spremenili v napovedovalce vremena, Aladina, ki potuje na leteči preprogi, čarovnice na leteči metli …

Popoldne je bil na vrsti ogled vojaškega muzeja. Mi smo se sprehodili po oddelkih, ki prikazujejo zgodovino vojn od 18. stoletja do druge svetovne vojne. Razstavljeni predmeti so nas prepričali, da vojne v resnici spadajo v muzej, kar je tudi geslo tega muzeja.

Dobro uro stran od Dunaja leži glavno mesto Slovaške, Bratislava. Pot do tja nas je peljala mimo množice vetrnic, ki proizvajajo električno energijo. Prenočili smo v hotelu Bratislava, ki je moderen hotel z vsem udobjem.

Noč je bila kratka in ne polna počitka, kljub temu je bilo naslednji dan treba na pot že ob 9.00. Nekaj kilometrov stran od Bratislave je slovaška izpostava avtomobilske tovarne Volkswagen. Razdelili smo se v 4 skupine, dobili vsak svoje slušalke in zaščitna očala, skupina pa vodiča, ki nas je popeljal po tovarni. Tovarna je primer moderne avtomobilske proizvodnje in deluje po sistemu »just in time«, kar pomeni, da nimajo velikih zalog materiala, ampak jim ga sproti dovažajo. Po tovarni se po magnetnih poteh vozijo vozički roboti s potrebnim materialom. Ker so tihi, zaposlene na svojo prisotnost opozorijo z glasbo, npr. Ravelovim Bolerom. Delavci so oblečeni v svetla oblačila, po tleh pa je čisto kot v domači kuhinji. V tej tovarni izdelujejo avtomobile Touareg, Cayenne, Up, Citigo, Q7.

Bratislava leži ob Donavi. Povzpeli smo se na vzpetino nad mestom in si ga ogledali z višine, potem pa še stari del mesta. Ta predel deluje kot malo večja Ljubljana. Tudi tu stavbe obujajo spomine na zgodovino, katere del smo bili tudi Slovenci.

Pot domov je hitro minila ob gledanju filma in obujanju spominov na videno in doživeto.

Dostopnost