Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

3. TRiii konferenca (9. 5. 2017)

11. 5. 2017

Letos je potekala že 3. konferenca TRiii. Namenjena je inovativnosti dijakov in njihovem potencialu ter dobri praksi vseh deležnikov, ki ta razvoj omogočajo. Konferenco je s pozdravom začela profesorica Simona Izgoršek in nato besedo prepustila ravnateljici Marjetki Bizjak, ki je povedala nekaj o lanski TRiii konferenci in predstavila uspehe ter prihodnje načrte za šolo. Nekaj besed so nato povedali tudi državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreja Barle Lakota, mag. Staša Baloh Plahutnik iz Gospodarske zbornice Slovenija, direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj, Marko Lotrič iz LOTRIČ Meroslovja d. o. o, Jani Uranič iz Xelle Porobeton Sl in Oliver Zofič iz Microsofta Slovenija. Nekaj besed nam je namenila tudi županja Trbovelj, gospa Jasna Gabrič. Vsi so poudarjali pomembnost inovativnosti in ustvarjalnosti. Po kratkem odmoru se je konferenca nadaljevala s primeri inovativne prakse v tehniškem izobraževanju. Tu so svoje primere pokazali:

 • Jože Pavlovič (Srednja poklicna in strokovna šola Krško) – Inovativnost v realnem okolju
 • Matjaž Kocjančič (Elektro in pomorska šola Portorož, Gimnazija in pomorska šola Piran) – Upravljalnik prezračevanja
 • Andrej Grilc (Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Šolski center Celje) – Spodbujanje podjetnosti in inovativnosti v izobraževanju
 • Metod Trunkl (Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Šolski center Celje) – Elektronsko štetje prometa-uporaba induktivne zanke
 • Peter Krebelj (Srednja šola tehniških strok Šiška) – Integracija SAP v učni načrt
 • Branko Vrečar (Srednja tehniška šola. Šolski center Kranj) – Merjenje in primerjava učinkovitosti delovanja (COP) dveh toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode
 • Žiga Podplatnik (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje) – Vodenje dijakov na projektih v dijaški razvojni računalniški skupini ComLab

Zadnja točka so bili dijaški prispevki k tehniškemu razvoju. Tu je svoje prispevke predstavilo kar 12 dijakov in ideje so bile precej zanimive:

 • Spletna aplikacija za organizacijo novega šolskega leta – Jernej Lekovšek (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje)
 • FirstDays spletna aplikacija za spremljanje novorojenčkovega napredka – Gašper Razpotnik (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje)
 • Urbanco – Maja Glušič, Mitja Podpečan (Elektro in računalniška šola, Šolski center Velenje)
 • Možnost izrabe mulja komunalnih čistilnih naprav v RS – Matej Draksler (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje)
 • Oblačna storitev za dijake in učitelje – Matevž Petan, Domen Razpotnik (Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Šolski center Celje)
 • Sonar – Domen Drnovšek (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje)
 • Merilnik karakteristik elektronskih elementov – Andraž Pust (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje)
 • Predstavitev dela pri modulu SAP – Jure Brenčič Jazbec, Timotej Gregorič (Srednja šola tehniških strok Šiška)

Konferenco je zaključila gospa ravnateljica z zahvalo vsem, ki so sodelovali na konferenci in pomagali pri njeni izvedbi . V svojem zaključnem govoru je udeležence pozvala, da se s svojimi prispevki udeležijo tudi 4. TRiii konference, ki bo 8. 5. 2018.

V preddverju kinodvorane so naši dijaki četrtih letnikov predstavljali svoje zaključne naloge, ostali dijaki pa šolske projekte, pri katerih sodelujejo. Letos so se nam s svojimi projekti prvič pridružili tudi trboveljski osnovnošolci. Predstavili so učno pot Poti rudarjenja (OŠ Tončke Čeč), First Lego League (OŠ Trbovlje) in optičnega prevaranta, sončno pečico ter žagico (OŠ Ivana Cankarja).

Tea Turnšek in Manuela Husukić, 1.C

Dostopnost