Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

11. dijaška nacionalna konferenca v Sloveniji

17. 4. 2019

Od 5. do 7. aprila sva se s sošolcem Sergejem udeležila 11. dijaške nacionalne konference v Sloveniji. Konferenca je udeležencem omogočala, da se spoznajo z delom različnih državnih in evropskih ustanov, debatirajo o aktualnih problemih ter da preživijo družaben vikend v Ljubljani. Letos je konferenca potekala pod geslom »Evropa za mlade, mladi za Evropo«.

Prvi dan smo se najprej odpravili na ogled parlamenta. Tam je kasneje potekala debata o sovražnem govoru, pri njej so se nam pridružili državna sekretarka dr. Dominika Švarc Pipan, podpredsednica Državnega zbora Tina Heferle, direktor Uprave kriminalistične policije mag. Boštjan Lindav ter vodja oddelka Vrhovnega državnega tožilstva za kazenske zadeve mag. Andrej Ferlinc. Po koncu dveurne debate bi lahko še vedno govorili o različnih argumentih, a smo morali oditi naprej na ogled hiše Evropske unije. Tu smo izvedeli veliko podatkov o tem, kako EU deluje, katere so njene glavne institucije in funkcije. Sledil je pogovor z vodjo Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manjo Toplak. Govorili smo predvsem o tem, zakaj se prebivalstvo ne udeležuje evropskih volitev in kako udeležbo povečati. Sledila je večerja in zabavni program.

Drugi dan smo se že zgodaj odpravili proti študentskemu kampusu. Tam nam je najprej svoj čas namenil Andrej Škraba, ki je znan po izobraževalni spletni strani astra.si. Z nami se je pogovarjal o različnih problemih, rdeča nit pogovora pa je bila, kako ustrezno in učinkovito upravljati s časom. Temu je sledil pogovor z novinarjem časnika Večer Miho Dajčmanom. Predstavil je večje slovenske časnike ter opisal, kako z oblikovanjem naslovnic privabiti bralce. Izpostavil je nevarnosti, ki jih ta manipulacija privabi, tako imenovane »fake news«. Po kosilu smo se preselili še na zadnjo lokacijo »uradnega« dogajanja, in sicer v mestno hišo. Tam smo se z evropsko poslanko Tanjo Fajon pogovarjali o politični sestavi Evropskega parlamenta in o različnih aktualnih dogodkih. Na koncu smo udeleženci konference izvedli tudi »pro et contra« (ZA in PROTI) debato glede dveh aktualnih tem: splava in legalizacije trave. Z izvedbo debate smo pridobili kar nekaj novih izkušenj iz prve roke tudi o tem, kako takšne debate potekajo v parlamentu in drugih ustanovah. Po koncu uradnega dela je sledila večerja in ponovno zabavni večer. Zjutraj smo se poslovili in odšli domov.

Trije dnevi so hitro minili v dobri družbi ter ob kritičnih debatah in pogovorih. Menim, da je vsak udeleženec odnesel veliko novih izkušenj in informaciji ter da se je dobro seznanil s pomembnostjo Evropske unije za države članice. Edino obžalovanje, ki ga imava s sošolcem, je, da za dijaško konferenco nisva izvedela že prejšnje leto.

Miha Krajnc

Dostopnost