STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Prvi letniki so si ogledali predstavo Iliada (MGL)

29. 1. 2015

V sredo, 28. 1. 2015, so si dijaki prvih letnikov ogledali gledališko predstavo Iliada v Cankarjevem domu. Predstava sledi Homerjevemu besedilu v prevodu Antona Sovreta, toda izvedba se približa našemu času. Dijaki so uživali v nastopih odličnih igralcev in iskali svoje razlage gledaliških podob. Domov so se vrnili sredi noči – presenečeni  in navdušeni.

 

Meni je bilo v predstavi najbolj všeč, kako so predstavili bogove in odnose med njimi. Mislim, da so jih predstavili kar natančno, saj so bili kruti, ljubosumni, jezni in pohlepni. Ampak predstava ne govori samo o bogovih, ampak tudi o smrtnikih in kako se med njimi odvija vojna.

Vse se je začelo tako, da so igralci trkali na mikrofone in s tem ustvarili poseben zvok bobna. Skozi predstavo je bilo zanimivo in tudi napeto. Spraševal sem se, kaj se bo še zgodilo. Všeč mi je bilo, kako so zamenjali Hektorjevo truplo s prašičem in kako je potem Ahil stresel svojo jezo nad njim. Nisem razumel, zakaj se je Paris vedno tresel  ob napadu sovražnikov, mogoče zato, ker Paris ni bil tako izkušen bojevnik kot Hektor in se je bal prvega spopada. Zanimivo so prikazali ljubezen med Parisom in Heleno. Presenečen sem bil nad Zevsom in kakšen odnos je imel do drugih bogov, kako jih je zlorabljal za svoje pohlepne namene. Boj med Hektorjem in Ahilom je odločil Zevs, ki je vrgel kovanec. Zelo mi je bil všeč vokalni del predstave, s čimer so po mojem mnenju dobro predstavili bogove. Spremljava s harfo je bila odlična.

Igralci so ob zaključku dobili velik aplavz, saj so predstavo odigrali odlično.

 

Žan Rajšek, 1.c

Dostopnost