STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

LigLan 2013 – naši dijaki zmorejo

5. 11. 2013

V soboto in nedeljo, 26. in 27. oktobra je v prostorih bivše prodajalne Živa v Zagorju potekal dogodek LigLan 2013, kjer je pri organizaciji in izvedbi sodeloval tudi Matej Hacin, dijak 4. letnika STPŠ Trbovlje smeri računalniški tehnik. Več o dogodku in o sebi nam je zaupal v intervjuju.

 

LigLan 2013

1. Kako ste prišli na idejo, da bi naredili in realizirali LigLan party? Koliko vas je aktivno pripravljalo dogodek – kako ste se našli?

Kako smo pravzaprav prišli na to idejo, še sam ne vem. Na začetku poletja 2013 sem iskal počitniško delo in tako rečeno “zadel na loteriji”. Prijatelj me je predstavil nekomu, ki je potreboval programerja Android aplikacij, sam pa sem se ravno takrat začel učiti programiranja. Dogovorila sva se za sestanek in kljub temu, da sem brez izkušenj in začetnik, me je zaposlil. Še na istem sestanku mi je omenil, da se je s prijateljem pogovarjal o tem, da bi v Trbovljah organizirali LAN party in me vprašal, če sem zainteresiran, da bi tudi sam pri tem pomagal. Ker sem tudi sam navdušenec nad računalniškimi igrami, sem se takoj strinjal in tako postal organizator prvega trboveljskega LAN partyja, ki je potekal v MCT-ju. Ker je ta LAN party kar dobro uspel, smo se odločili, da bomo začeto delo nadaljevali. Takoj smo začeli organizirati naslednji LAN party. Dogodek smo aktivno pripravljali trije: Jernej Pangeršič, Darjan Bunta in jaz (Matej Hacin).

2. Sam pojem “LAN party” je verjetno še vedno zelo nepoznan širši javnosti. Povsem drugače je med najstniki. Kako bi enostavneje razložil, kaj je “LAN party”?

Po resnici povedano to sploh ni res. Veliko ljudi, od katerih ne bi pričakoval, da ta pojem poznajo, ga prav dobro  pozna. To sem ugotovil sam, ko sem iskal sponzorje za dogodek. Prišel sem v eno zelo majhno trboveljsko trgovino, kjer sem starejši ženski predal prošnjo za sponzorstvo in je takoj vedela, kaj točno je LAN party. Bil sem kar malo šokiran. Enako se je zgodilo pri dosti drugih trgovinah.

LAN party je nekakšno srečanje tako mladih kot starejših ljudi, ki imajo en skupen interes in to je igranje računalniških iger. Na LAN partyju se družijo, se pomerijo v svoji najljubši igri in najboljši dobijo praktične nagrade.


3. Ali ste organizatorji že prej sodelovali pri kakšnem LAN partyju oz. ste se ga udeležili? Kje ste dobili potrebne informacije, kaj vse potrebujete za izvedbo?

Kot sem omenil že v prvem odgovoru, to ni bil naš prvi LAN party. Nekaj mesecev pred LigLAN-om smo organizirali manjši LAN party v Mladinskem centru v Trbovljah. Ker je bil to naš prvi LAN party, smo med izvajanjem dogodka naleteli na kar nekaj težav. Ena izmed večjih težav je bila ta, da smo imeli razdelilnike slabe kvalitete, zato igralci niso mogli vseh iger odigrati brez prekinitev. Tako smo se veliko naučili iz napak prvega LAN partyja in jih odpravili. Lahko rečem, da smo nekaj potrebnih informacij dobili iz prejšnje izkušnje, določene stvari smo pa pač improvizirali oziroma naredili po instinktu.

4. Imam občutek, da imamo ljudje predsodke pred računalniškimi igrami, saj veljajo različni stereotipi. Ali ste se pri iskanju sponzorjev srečevali tudi s tem pojavom?

Pri iskanju sponzorjev na to sploh nisem pomislil in k sreči na to nismo naleteli. Ljudje so bili večinoma prijazni in smo večinoma dobili dva različna odgovora. Nekateri so nam na vljuden način povedali, da ne morejo sodelovati zaradi pomanjkanja denarja (ali pa so navedli kakšen drug podoben razlog), nekateri pa so bili zelo zainteresirani za sodelovanje in takoj smo se začeli pogovarjati o poslu.

LigLan 2013

5. Kako je potekal sam dogodek? Ste zadovoljni z odzivom? Kako se je širša javnost odzvala na vaš dogodek – ali ste imeli kaj obiskovalcev?

Dogodek je potekal super, nad pričakovanji. Med samo izvedbo dogodka k sreči ni prišlo do nobenega zapleta. Je pa bilo nekaj problemov pri pripravi dogodka (en dan prej). Namreč mize, stole, internet ipd. smo lahko začeli pripravljati šele ob devetih zvečer, ker je bil prej prostor zaseden. Ob desetih zvečer smo ugotovili, da imamo premalo miz, imeli smo jih namreč dovolj le za 25 ljudi, pričakovali pa smo jih okoli 60. Zagrabila nas je panika, precej časa smo porabili za klicanje vseh možnih ustanov (mladinski centri, gasilski dom ipd.), dokler nam ni Mladinski center Trbovlje prijazno posodil miz. Potem je nastal problem, kako jih spraviti iz Trbovelj v Zagorje. Spet je sledilo 100 telefonskih klicev, da smo si od znancev sposodili avto z vlečno kljuko in prikolico. Skratka, to je bila kar velika napaka, ki se na naslednjem LigLAN-u ne bo ponovila. Na napakah se učimo, tako da bo priprava naslednjega dogodka zagotovo boljša. Obiskovalcev je bilo tudi kar dovolj, sicer malo pod pričakovanji, vendar smo bili vseeno tudi na tem področju zadovoljni.  V dveh dneh nas je obiskalo okoli 50 različnih ljudi, med njimi smo imeli tudi posebnega gosta, prof. Uroša Ocepka, ki je prijazno prišel pozdravit svoje dijake.

6. Ali imate namen ponoviti dogodek? Kdaj ga nameravate izvesti?

Dogodek vsekakor nameravamo ponoviti – trenutno planiramo, da se bo v najboljšem primeru  dogodek odvijal dvakrat letno: enkrat pozimi, enkrat pa poleti.  Velika napaka, ki smo jo tokrat naredili je bila ta, da se pred organizacijo nismo posvetovali o datumu z drugimi organizatorji tovrstnih dogodkov po Sloveniji, zato se je naš dogodek prekrival z dvema drugima LAN partyjema  v istem vikendu. V tem času sem prišel v stik z osebo, ki ima pregled nad vsemi LAN dogodki po Sloveniji in se že meniva o naslednjem idealnem datumu za naš dogodek, kar bo verjetno enkrat marca ali pa aprila 2014.

7. Če bi povzel – kje ste bili pri organizaciji in izvedbi najuspešnejši? Kaj bi bilo potrebno popraviti do naslednjega podobnega dogodka?

Najuspešnejši, se mi zdi, da smo bili pri zagotovitvi hitrega in brezhibnega interneta, za kar je bil  zadolžen Jernej.  Uspelo mu je pridobiti Telekom za uradnega sponzorja  našega dogodka, tako so nam za dva dni zagotovili njihove najboljše razdelilnike (ang. Switche) in neverjetno hiter internet 100mb. Vedno, kadar sem se udeležil kakšnega drugega LAN partyja so bili veliki problem s priklopom na internet, ljudem ni deloval takoj, morali so spreminjati DNS nastavitve itd. Pri nas pa je bilo to vse brezhibno – od 57 udeležencev ni imel niti eden problemov z internetno povezavo. Kljub temu, da je bil dogodek zelo uspešen, je nešteto stvari, ki jih je treba popraviti pri naslednjem dogodku. Prijave moramo odpreti vsaj 3 mesece prej (kot vidimo je 1 mesec premalo), zagotoviti si moramo dovolj miz in električnih razdelilnikov (tokrat bi jih imeli premalo, če ne bi veliko udeležencev s seboj prineslo svojih električnih razdelilnikov), sponzorje moramo začeti iskati veliko prej, popraviti moramo spletno stran, saj je bila trenutna narejena v pol ure z neko privzeto temo v WordPressu in še bi lahko našteval v nedogled. Skratka, za vsak dogodek od sedaj naprej bomo poskrbeli, da bo še boljši.

8. Ali vidiš možnost razvoja “LAN party” scene v Sloveniji ali Slovenija še ni pripravljena na to?

Na žalost Slovenija na marsikateri “tehnološki nivo” še ni pripravljena. Imamo nekaj super organizacij, ki se s tem ukvarjajo (npr. www.spid.si), vendar v Sloveniji nekatere reči enostavno niso možne. LAN partyji so v Sloveniji sicer že zelo razviti, letno imamo kar nekaj LAN partyjev (Radioactive Lan, MiKK Lan, Adria Lan, Epicenter Lan, Frisk Lan itd.), ampak nikoli ne bomo prišli na nivo drugih držav, kjer imajo tako resna tekmovanja, da pride na stotine gledalcev in igrajo za nagrade, ki znašajo po več deset tisoč evrov.

9. Sedaj pa še vprašanja bolj osebne narave. Si dijak 4. letnika smeri tehnik računalništva. Ali te je morda tudi izobraževanje spodbudilo, da se udejstvuješ pri različnih dogodkih, povezanih z računalniško tehnologijo?

Po resnici povedano je ravno obratno. To, da sem že odkar se spomnim nekako navezan na računalniško tehnologijo (tako na resne reči kot tudi na igrice), me je gnalo k temu, da sem se odločil za smer tehnik računalništva. Me je pa šola pripeljala do tega, da sem se začel ukvarjati s programiranjem Android aplikacij, kar me je pripeljalo do ljudi, s katerimi sedaj organiziram LigLAN.

10. Kako pa si zadovoljen s trenutnim izobraževanjem? Ali meniš, da ste dijaki prejeli oziroma še prejemate dovolj raznolika znanja, da si lahko poiščete službe oziroma nadaljujete izobraževanje na različnih področjih?

Zdi se mi, da prejemamo dovolj raznolika in kvalitetna znanja, da dobimo neko podlago, na kateri moramo potem graditi naprej sami. Po mojem mnenju ti nobena fakulteta in nobena srednja šola ne da dovolj znanja, da bi lahko takoj po končanem izobraževanju začel opravljati zahtevnejši poklic. Dobimo pa zelo kvalitetno podlago, na kateri potem brez problema nadgradimo določeno znanje. S tem, kar se v šoli naučimo, sem zelo zadovoljen in mislim, da bi enako rekel vsak, ki ima v življenju nek cilj in se dejansko uči zase in ne za druge.

11. Kakšne so tvoje ambicije v prihodnosti? Ali se vidiš kot bodoči organizator LAN partyjev po Sloveniji ali morda kaj drugega?

Zagotovo ne vidim svoje prihodnosti v organiziranju LAN partyjev. To je zgolj neka dejavnost, ki me trenutno veseli. V prihodnosti se vidim kot programer Android aplikacij. Ne vem zakaj, ampak pred dvema letoma me programiranje ni niti malo veselilo – vsaka ura programiranja  je bila mučna in sem komaj čakal, da mine. Zdaj pa sem kar naenkrat spoznal programski jezik Java in ugotovil, kaj vse lahko naredim z njim in kakšen izjemen občutek je, ko veš, da tvojo aplikacijo uporablja ogromno ljudi. Iskreno povedano mi je žal za  vsako uro programiranja iz prejšnjih letnikov, ki mi je zaradi nezanimanja takoj ušla iz glave. 

Dostopnost